fredag 14 december 2012

Hur mycket mer kostar det att ta med barnen?


Beror på, förstås. Hur långt, hur många barn och ålder på de små liven. Vi betalar fullpris för två vuxna och nästan fullpris för Elinor som fyllt två. Lillkillen åker gratis, alternativt för ca 10 % av en fullprisbiljett, på vissa bolag. Så visst kostar det, men vi tycker att det är värt varenda krona att få resa med familjen. Jämför på sajter som säljer biljetter och bolla gärna några datum om möjligt. Mellan tummen och pekfingret, räkna med åtminstone 30-35 % högre reskostnader.

Bo billigt eller iallafall hyfsat billigt
Generellt sett kan man säga att våra kostnader har ökat marginellt jämfört med att resa själva. Men å andra sidan så skulle vi kanske valt ett enklare boende, ätit lite mer oregelbundet och tagit några fler nätter på lågprisflyg. Vi har testat den varianten med barn också, på förra långresan. Åkte till samma ställe på Koh Lanta, tog då en Standard bungalow, denna gång Superior. Kostar nog ca 150 kr mer per natt. Å andra sidan var den väldigt trång och låg lite sämre till. Vi bor för ca 500 kr/natt. För att få bättre med plats har vi lånat en sk. Baby cot, en barnsäng, till bebisen. Oftast får man låna dessa gratis. Sedan förhandlade vi helt enkelt på plats om ett bättre pris för att stanna drygt en vecka till. 

Andras soffa 
Vi brukar nyttja vänner och bekantas vänner i andra länder. Kompisens svärföräldrar i Australien, släktingens vänner i Los Angeles och så vidare. Varje natt som kan spenderas hemma hos någon är dels en ekonomisk vinst, men framför allt, en stor social vinst. Tips, umgänge och möjlighet att få en unik inblick i hur det vardagliga livet på orten ser ut. 

Cykla till hotellet?
Transfer från flyget till hotellet eller motsvarande kan variera kraftigt. I vårt fall har vi testat gemensam minibuss med massa andra människor. Billigare, enklare och ingen möjlighet för barnen att stanna och kissa om det krisar. Denna gång tog vi taxi, vilket kostade 40 % mer, uppskattningsvis. Går snabbare och smidigare, och det finns bilbälten och AC. Ungefär en femhundring för taxi i två timmar. Helt ok, tycker jag.

Större hyrbil kostar
När vi reser inom Europa brukar vi oftast ha en hyrbil. Smidigt och bra. Vi hämtar ut den direkt på flygplatsen och kör dit vi ska, oftast hyr vi via Holiday Autos eller Alamo. Man kan ha rejält med packning med sig och vagnen är lätt att ta med. Numera hyr vi lite större bil än tidigare, så visst blir det dyrare, men så åker vi både säkrare och bättre numera. I Sydafrika hyrde vi en Ford Picanto, en pluttbil på 63 hästkrafter, under tre veckors bilsemester. I den rymdes precis två resväskor och två vuxna, inte en pinal mer. Men billigt var det att hyra! Orkade precis över krönet på höga backar. Återkommer till detta senare.

Äta upp pengarna?
Matvanorna är en stor utgift och kan helt klart påverkas av de egna valen under resan. Vi brukar försöka sätta upp en dagbudget, det vill säga, hur mycket mat och enklare nöjen får kosta per dag. På så sätt får man bättre kontroll över kostnaderna och kan förutse hur mycket pengar som behövs. Men det går alltid lite mer pengar än planerat, så ta höjd. De flesta länder har inga särskilda lunchpriser såsom vi har i Sverige. Det kostar lika mycket att äta lunch som middag. För Thailand har vi en dagbudget på ca 1000 bath (motsvarande ca 230 kr, lite beroende på växelkurs). Dykningen går utöver denna budget, den motsvarar många dagars mat vill jag lova. Men det är det värt!

Budget style
Vi brukar försöka att äta lite enklare/billigare alternativ till lunch om vi reser i dyrare länder. Snabbmat eller att gå och handla i den lokala matbutiken. Använd ett klassiskt jämförpris på tex. vad en meny på McDonalds kostar så får du en uppfattning om det är dyrt eller billigt där ni är. Kina, väldigt billigt, Schweiz, inte så billigt.  Budgettänket gäller oavsett om vi är i Frankrike eller i Thailand. Bröd, pålägg, yoghurt, drickor, iskaffe. Gör en picknick i parken eller på en utsiktsplats och kom undan med dryga hundringen. Gå på restaurang och räkna med åtminstone 130 kr per vuxen i Europa för en lunch, i Asien kan man komma undan med 25-50 kr/person. När vi varit i Japan och Kina har vi lyckats äta billigt i stora, dyra städer utan att äta dåligt. Tips kommer!
Bästa och billigaste nöjena?
När vädret är lite surt så kan man i varma länder utan problem ta en rejäl strandpromenad med barnen. Vi har badat med kläderna på, hälsat på en elefant som stod och tuggade lite mat i väntan på nästa uppdrag, plockat snäckor och gjort film med hjälp av mobilen. Detta tog minst 2,5 timme och när regnet drar igång på allvar så se till att ha lite glass och film ”hemma” så blir det ett bra alternativ till att sitta och sura över dåligt väder. Även böcker och att kunna rita funkar fint. Minimal kostnad, maximalt nöje. Var lite uppfinningsrik, be om tips av era facebookvänner. Ta också chansen att helt enkelt busa och umgås med era barn. Vi har sjungit massor av rörelsesånger och haft utflyktsfika på sängen (och chipssmulorna har känts hela natten). 

2 kommentarer:

  1. Köper man hämtpizza till middag och sparar en slice kan man ha den som frukost :-)

    SvaraRadera
  2. :o) jag som älskar pizza måste säga att det är ett sjukt bra tips! Har också kört med den varianten, hur gott som helst. Och prisvärt.

    SvaraRadera