onsdag 12 december 2012

Thailand med barnvagnen kvar i Europa

Koh Haa, dykning utanför kusten

Vad faller sig mer naturligt än att skriva om Thailand såhär i juletider? Omkring 400 000 svenskar besöker landet årligen. Om ni aldrig rest i Asien är Thailand eller Singapore en bra början. Det beror förstås lite på vad ni vill ha ut av resan. Vår erfarenhet är att Thailand har en mycket vänlig befolkning som älskar barn! 

Billiga flygbiljetter i kombination med bra dykning och prisvärt boende samt god mat har gjort att vi återvänt hit flera gånger. Singapore är Asien med västerländsk standard. Vi brukar ta ett par dagar i Bankok eller Singapore och ställa om dygnet och vänja oss vid värmen innan vi reser vidare. 

Ta tjuren vid hornen och ställ om dygnet direkt, låt inte barnen sova till eftermiddagen även om det tar emot att stiga upp. Blir bara jobbigare att vänta. Räkna med att barnen vaknar vid fyratiden på morgonen och har svårt att sova. Vi brukar köra med ljudlös film på datorn så brukar de somna om efter en stund.


Golden Bay Cottage på Koh Lanta. ca 500 kr natten.

Koh Lanta
En favorit är ön Koh Lanta ca två timmars bilfärd från Krabi. Lanta består egentligen av två öar i naturreservatsmiljö, varav den ena har huvuddelen av befolkningen och här finns alla hotell. Här kan du gå på stranden i jultider och träffa fler svenskar än hemma i stan. Det är långgrunt i vattnet, det finns bra boenden och riktiga vägar (=ganska trafiksäkert).

 Här är det lätt att vara småbarnsförälder! Städning, matlagning och tvätten fixad är en lyx när man har småbarn. Vi tog egen taxi med barnen eftersom det är smidigare och prisskillnaden mot minibuss är försumbar. För en femhundring per natt bor man mycket bra, får frukost, pool och AC i bungalow vid stranden.

Vi köpte också med oss två billiga bilbarnstolar från Biltema denna gång. Förra gången reste vi utan, vilket kändes sådär. Trafiken kan vara ganska intensiv. Av någon anledning är jag mer slapp med trafiksäkerheten när vi reser i varma länder, men inte denna gång. Att åka hit med barn har flera fördelar, men i rättvisans namn ska jag lista både upp och nersidor.

Negativt
lång flygresa 
stor tidsomställning mot Sverige
moskitos - vad är det för ett eländes påhitt
lita inte på angivna tider för båtresor, kan ta mycket längre tid
nämnde jag den låånga flygresan?

Positivt
människorna - de gillar verkligen barn
klimatet
dykningen
matpriserna
badvänliga stränder för barn

M och C reser med sin lilla tjej. De har frågat om hur vi gjort med bilbarnstol. Svaret ser ni ovan. Vi packade bilbarnstol och babyskydd med barnvagnen och lättast är att binda ihop med ett spännband. Nämnde jag att de inte fick med vår barnvagn på flyget från London till Bankok? Där stod vi, med två barn, tre resväskor, två ryggsäckar och en BabyBjörn...

En smula tungt att bära en åttakilosbebis i famnen i Bankoks värme, men vi valde ett hotell nära floden och tog båttaxi till Grand Palace. Billigt och smidigt. Ta de med orange flagga så stannar de inte på varenda liten hamn längs floden. Gör (nästan) allt du skulle gjort utan barn! Thailändare är väldigt förlåtande om barnen inte gör exakt så som de borde, men se till att ha med en liten väska med frukt och dricka, man svettas rätt mycket innan kroppen vant sig.

Vagnen då? Jodå, den dök upp dagen efter, lagom till vi skulle åka vidare med flyg mot Krabi. Mest glad att den kom fram så vi slapp bära både barn och väskor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar